Programmabegroting 2019-2022

Paragraaf bedrijfsvoering

Personeel en organisatie

Helmond zijn wij
Het coalitieakkoord ´Helmond. Stad in beweging´, kent een ambitieuze agenda met betrekking tot programma’s en projecten. Dit vraagt eenzelfde ambitie van onze organisatie en medewerkers. Deze ambitie hebben wij voor onze medewerkers in het verhaal ‘Helmond (b)en ik’ als volgt samengevat en vertaald:

“Helmond is in 2022 een duurzame, sociale en economisch vitale stad. Goed bereikbaar en aantrekkelijk om in te wonen en werken en met een cultureel aanbod voor jong en oud. Helmond is een stad in beweging. Er wonen mensen met een uiteenlopende achtergrond of overtuiging en dat is zeer waardevol. Met elkaar maken de mensen onze stad. Samen maken we als Gemeente Helmond het verschil door onze inwoners zelf aan zet te laten en daar waar nodig ondersteuning te bieden. Daarnaast hebben we onze bescheidenheid achter ons gelaten en zijn we trots op onze stad. En daar is alle reden voor!

De Gemeente Helmond ontwikkelt zich en zit boordevol ambitie. Dat moet ook. Want, ook al zijn er mooie dingen bereikt, de samenleving verandert. Bijvoorbeeld in hoe we met elkaar willen leven en wonen en hoe we voor elkaar en voor onze stad zorgen. Het is niet meer van deze tijd dat overheden alles voor inwoners regelen. Dat is ook niet nodig, want mensen kunnen veel zelf. Natuurlijk hebben we soms te maken met regelgeving die we moeten handhaven, maar in veel gevallen is er ruimte om samen met anderen tot oplossingen te komen. Daarom overleggen we met inwoners, ondernemers en organisaties en werken we met ze samen. Dat betekent een manier van werken die daarop aansluit: van ‘nee, mits’, naar ‘ja, tenzij’.

Het is goed te bedenken wat voor organisatie we willen zijn. En wat dat van iedereen vraagt. Wat dat van jóú als medewerker vraagt. Want Helmond ben jij!”

Korte terugblik
De afgelopen drie jaar is veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de organisatie, het realiseren van decentralisaties, de fusie tussen de afdeling Werk & Inkomen en Atlant (nu Senzer) en de ontvlechting van de Peelsamenwerking op het terrein van zorg. Daarnaast is de bestuurlijk opgelegde bezuiniging van 5,86 miljoen euro op de organisatie in 2018 gerealiseerd. Daarmee is een begin gemaakt om de organisatie voor te bereiden op de toekomst.

Om onze mensen mee te nemen in deze organisatiestructuur en gewenste cultuur met aandacht voor de toekomst, is er veel tijd en moeite gestoken in het opbouwen, ontwikkelen en borgen van kennis middels praktische en theoretische opleidingen. Dit alles is via een gedegen onboardingsprogramma en opleidingsaanbod van in-huis-trainingen samengebracht onder onze eigen Helmond Academie.  

Dit betekent dat de tijd rijp is om te investeren in en discussiëren over thema’s als toekomstgericht werken, strategisch personeelsbeleid en opgavegericht sturen.

Vooruitblik
2019 is het jaar waarbij de verankering van permanent leren en doorontwikkeling van onze medewerkers centraal staat. Doel van deze doorontwikkeling is dat medewerkers de ambities van en voor de stad kunnen verwezenlijken en  hun werk kunnen doen vanuit de grondhouding dat wij als gemeente faciliteren, regisseren en mogelijk maken (‘ja, tenzij’).

Bij deze grondhouding staan onze vier kernnormen centraal:

  • Mensen;
  • Presteren;
  • Veranderen;
  • (Vak)intelligentie.

Dit betekent het volgende voor onze medewerkers:    

We bouwen aan vertrouwen in mensen . Je werkt vanuit vertrouwenin elkaar.Je bent nieuwsgierig naar wat een inwoner, ondernemer of collega wil en gaat er vanuit dat de ander het goed bedoelt. Zo kom je samen tot goede ideeën en mooie plannen.

We presteren . Je kijkt eerst naar wat de ander nodig heeft. Pas dan kun je het resultaat bepalen én behalen. Dát is van buiten naar binnen werken. Daarvoor is het belangrijk om geïnteresseerd te luisteren naar anderen. En te luisteren naar hun ideeën om vervolgens te onderzoeken wat je ermee kunt. Zonder meteen te denken: ‘Ja, maar dat werkt tóch niet.’

We zijn niet bang om te veranderen . Je bentwendbaar en weerbaar. Wendbaar door jezelf en je rol aan te passen als de situatie daarom vraagt. De ene keer denk je met mensen mee, of breng je ze in contact met anderen. De andere keer handhaaf je een wet of hak je een knoop door. Daarbij ben je weerbaar door duidelijk te maken wat je te bieden hebt en aan te geven waar je grens ligt. En niet te vergeten: door weer op te staan wanneer je een keertje valt.

We zijn (vak)intelligente professionals. Je bent zelfbewust, altijd nieuwsgierig naar ontwikkelingen en past deze toe waar mogelijk. En je vraagt door, totdat je weet wat de behoefte van je klant écht is. Je houdt hierbij rekening met de verschillende belangen. Ook al is dat vaak best complex.

Op deze manier werken, betekent nogal wat. Daarom richten wij ons in 2019 op de volgende thema’s.

  • Het faciliteren, stimuleren en creëren een cultuur waarin men zich veilig voelt, het beste uit zichzelf naar boven haalt en daarmee komt tot het beste resultaat voor onze stad. Dit doen we middels het voortzetten van het cultuurtraject, de verdere uitrol van ‘Helmond (b)en ik’ en de verdere ontwikkeling en versteviging van ons management.
  • Opgavegericht werken: doelgericht kijken naar wat nodig en mogelijk is binnen de noodzakelijke kaders en regelgeving. Dit vanuit de in 2018 geformuleerde bestuursopdrachten.
  • Toekomstgericht werken: de veranderingen die onder andere de Omgevingswet met zich meebrengt, vragen om een andere manier van samenwerken. We zullen dan ook investeren in nieuwe samenwerkingsvormen en zullen ons richten op faciliteiten / huisvesting die daarbij aansluit.
  • Persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers door versterking en verbreding van de Helmond Academie. Dit ook als onderscheidende factor op een steeds moeilijker worden arbeidsmarkt. Deze onderscheiding is nodig om potentieel talent aan te trekken om ook toekomstbestendig te kunnen zijn. Hierin zal verder geïnvesteerd moeten worden, wat leidt tot een verhoging van het opleidingsbudget in de komende jaren.
  • Verdere ontwikkeling van onze organisatie, de integratie van de Stichting Stadswacht Helmond, Voorbereidingen voor de Wet Normalisatie Rechtspositie Ambtenaren, het verwezenlijken van een inclusievere bezetting.

Programma Toekomstgericht Werken
Het programma Toekomstgericht Werken gaat over de manier waarop we in de toekomst met elkaar
en met de stad willen samenwerken, zoals in het coalitieakkoord vermeld staat willen we graag een
eigentijdse werkomgeving realiseren, die bovendien aansluit bij de gemeentelijke doelstellingen op het
gebied van duurzaamheid en inclusiviteit. Streven is om een toekomstgerichte ontmoetingsplek (voorzien op de huidige locatie van het Stadskantoor) te creëren voor de organisaties en inwoners van de stad, die tevens fungeert als werkplek voor onze gemeentelijke medewerkers.
Om dit te realiseren zijn de voorbereidingen volop gaande om deze omslag te realiseren. Daarbij stellen we ons vragen als: Welke activiteiten moeten in deze nieuwe ontmoetingsplek plaats kunnen vinden, welke functionaliteit bieden we aan en hoe vertalen we dat naar de dienstverlening en het gebouw? Hoe kunnen we zoveel mogelijk meerwaarde realiseren voor Helmond, waarbij verantwoord omgaan met beschikbare gelden een vanzelfsprekend uitgangspunt is. We halen hiervoor input op bij
inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, regionale samenwerkingspartners, kinderen,
toeristen en uiteraard politiek en ambtenaren zelf. Ook onderzoeken we de herbestemming of verkoop van onze huidige gebouwen om leegstand te voorkomen. Reeds nu kan geconcludeerd worden dat de marktomstandigheden hiervoor gunstiger zijn dan de afgelopen jaren. Daar waar de afgelopen jaren het afstoten van gemeentelijke panden onsuccesvol is geweest, lijken daar nu wel reële kansen voor te zijn. Dit maakt het aantrekkelijk om de realisatie van een toekomstgerichte huisvesting nu door te zetten. Eind 2018 zijn de inzichten gebundeld in een visie op de toekomst, die voorgelegd zal worden aan uw Raad, waarna vervolgstappen gezet kunnen worden.